Deri ceket modelleri zamansız diye tabir edilen dış giyim ürünleridirler. Bu ürünlerin modası asla geçmez. Bu nedenle istenilen zamanda gönül rahatlığıyla kullanılabilirler. Böylesine zamansız parçaların temizlik işlemleri oldukça dikkatli yapılmalıdır. Çünkü deri ceketleri uzun yıllar boyunca kullanabilmek için ceket temizleme işlemi esnasında cekete zarar vermemek gerekir. Eğer deri ceketlerin rutin yıkama ve temizlik işlemleri doğru şekilde yapılmazsa o zaman deri ceketlerin ömürleri maalesef çok kısa olur. Şimdi deri ceket yıkanmasıyla ilgili tüm merak edilenlere göz atalım.
Deri Ceket Yıkanır Mı?
Deri ceket yıkama işlemi denilen şey aslında deri ceketin temizlenmesidir. Çünkü deri ceketler asla yıkanmazlar. Ne kadar düşük derece olursa olsun makineye atılmazlar. Ancak hiç temizlik yapılmadan da uzun süreler boyunca kullanılamazlar. Önemli olan alternatif temizleme yöntemleriyle deri ceketleri yıpratmadan temizlemektir.
Deri Ceketler Nasıl Temizlenir?
Deri ceketler çamaşır makinesinde asla yıkanmaması gereken parçalardır. Bununla beraber deri ceketlerin elde yıkanmaları da uygun değildir. Deri ceket yıkandığı zaman ceketin dokusunda incelme yaşanır ve cekette geri döndürülemez çatlaklar meydana gelebilir. Özellikle deterjan veya buna benzer kimyasal içerikli ürünler deri ceketlere büyük zarar verirler. Bu nedenle deri ceketlerin yüzeyleri vazelin ya da zeytinyağı gibi doğal ve ulaşılabilir olan ürünlerle temizlenmelidir.
Deri Ceketler Yıkanmaz, Silinirler
Deri ceketin üzerinde var olan kirler çok rahatsız edici boyutta değilse yani göze batan büyük bir leke veya ona benzer bir kir yoksa deri ceket temizliği silme şeklinde yapılır. Bu uygulama son derece kolaydır. Pamuklu bir bezle rahatça deri ceket silme işlemi yapılabilir. Kalıp sabunla köpürtülmüş suda pamuklu bez nemlendirilir ve bu bezle deri ceket silinebilir. Kalıp sabun, deterjan gibi deri cekete zarar verebilecek bir malzeme değildir. Bu nedenle gönül rahatlığıyla kullanılabilir.
Silinen Ceket Mutlaka Kurutulmalıdır
Deri ceketler silindikten sonra mutlaka kurutulmalıdırlar. Aksi halde deri ceket üzerinde çok yoğun bir koku oluşur. Bu koku zamanla geçmez ya da parfüm gibi dış kaynaklar bu kokunun giderilmesine yardımcı olamazlar. Silinen deri ceketler oda sıcaklığında bekletilerek kurutulmalıdırlar. Kurutma işleminde ceketin olduğu yere direkt güneş ışığının gelmediğinden emin olunmalıdır. Direkt güneş ışığı deri ceketlerde çatlamaya neden olabilir.
Deri Ceketlerdeki Lekelerden Kurtulma
Deri ceketlerde meydana gelen lekelerden kurtulmanın birkaç yolu vardır. Ancak unutulmaması gereken ilk nokta deri ceketlerin asla yıkanmamaları gerektiğidir. Deri ceketteki lekelerden kurtulmak için sabun ve fırça kullanılarak silme yapılabilir. Ancak hangi yöntem uygulanırsa uygulansın deri ceketin küçük ve görünmeyen bir alanında önce uygulanacak olan yöntemi denemek gerekir. Böylelikle herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılacaksa bile en azından ceketin görünen yerinde bu sorun yaşanmaz. Bunun dışında leke çıkarmak için sirkeden fayda sağlanabilir. Derideki lekeli alan ya da solgun bölüm için boya kullanmak da bir alternatiftir. Daha uğraşsız ve profesyonel bir çözüm arayanlar ise kuru temizleme hizmetinden fayda sağlayabilirler.